Gå til hovedinnhold
Forsidebilde til boken Lucy av Jamaica Kincaid

Lucy (2022)

ForfatterJamaica Kincaid
ForlagCappelen Damm

Les en fremtidig nobelprisvinner!

Lucy kommer som ung jente fra Karibia for å arbeide som au-pair hos en rik familie i USA. Hun er ikke «takknemlig for muligheten» og lengter overhodet ikke hjem. Istedenfor peker hun på samfunnsproblemer gjennom overraskende eksempler fra hverdagslivet, og nekter å svare på morens brev hjemmefra.

Lucy er en lettlest og til tider morsom roman som på en sylskarp måte tar opp temaer som rasisme, klasse og sexisme. Oversetteren, Åshild Lappegård Lahn, leser Kincaid «for å kjenne meg igjen, bli overrasket og fryde meg over Kincaids setninger; og ikke minst for hennes skildringer av makt og maktforhold.»

Lytt til podkast om boken (lenke)

I denne episoden diskuterer bibliotekarene «Lucy» av Jamaica Kincaid, oversatt av Åshild Lappegård Lahn. Romanen handler om en ung kvinne som drar fra en karibisk øy til New York for å jobbe som au pair for et velstående ektepar. Hva er det som er så spesielt med Lucy, romanens hovedperson? Hva kan den fortelle oss om frigjøring og kolonialisme? Med Thale Dobbert, Monica Blegvad og Hanne Rømsing Sæverås.